Компютърните игри за хамалите и бъгавите им инсталации

Компютърните игри за хамалите и бъгавите им инсталации

Има един колега от хамалите, който изтърси днес по повод разговор за разни компютърни игри, че бил прекарал сигурно един месец общо в залите навремето, заради някаква си игра, която забравих сега даже как се казваше. Ама не става въпрос, че колегата хамалин, еди месец ходил, той е ходил години, просто ако се съберат часовете, изиграни на тая игра сигурно ще излезе цял месец.
Каза, че добре, че затворили залите, заради гонитбите за нелицензиран софтуер, щото иначе кой знае колко време щели да прекарат с приятелите му в тея зали. 
Сега се сетих, ставаше въпрос или за кънтър страйк или за ниид фор спиид, ама не съм сигурен за коя от двете Чудя се ако се събере и времето прекарано в играене на другата игра и колко ли месеци ще да е играл колегата тук във фирмата за хамалски услуги.
Шефовете не знам дали са играли на игри, но повечето от колегите хамали сме били диви манияци някога.
Примерно имаше една игра вай сити. Като играех няколко часа на нея и после излизам някъде по улица и ми се струва, че съм във игра. Чудя се ся какво да направя, че да има съответната полза. Естествено реалния 3D е с доста по-малко екшън от компютърните симулации на живота, направо си е скучен, всичко става много бавно и зациклено е. Ама какво да се прави, по една или друга причина така Прородата е изградила тукашното 3D и да се опитваме и да не се опитваме, не можем да измениш законите му, можем само да се приспособяваме все повече и повече, така че да се чувстваме по-добре и по-добре.
Игрите са интересно нещо обаче, как ни овладяват, как човек се пристрастява само. Имах един познат преди време, често беше започвал деня си с дадена игра и го беше приключвал, даже се хранел пред компютъра. И понякога дни наред така. Направо потресаващо. Ама ко да се прави, понякога си е даже за добре, терапевтично малко, човек да се абстрахира от проблемите си, ако са го налегнали такива, примерно разни безпокойства за нещо наближаващо или нещо си там други, да забрави всичко и да се увлече в нещо съвсем различно, в една игричка. Готино си е, да, готино си и разбирам защо колегите хамали са били вманиачени понякога.
Игрите за компютър между другото се оказват изключително сложно нещо за създаване, правят се от ужасно много хора или изискват ужасно много труд, всичко да се изпипа и т.н. В България си ги теглим безплатно от Интернет, но ако беше така навсякъде, на дали щеше да има игри, освен някакви с ужасно много реклами в тях, че да си струва да ги направиш, щото иначе никой нямаше да се бъхти да създава цели светове, с убийствено добра графика, все по-добра графика и т.н.
Странно как игрите стават все по-сложни за инсталиране, все повече време отнема. Навремето имаше много по-яки игрички, мънички, нищожни като размер, сега инсталираш някакви чудовища на по едно-две дивидита и в крайна сметка играта се оказва някаква буза само с разликата, че има убийствено добра графика. Това и с колегите хамали си говорехме, как качествената игра е с качествен замисъл, човек може да се увлече и да цъка на игричка от един мегабайт, а някакво чудовищно тежко и голямо нещо, изискващо последен модел операционна система, може да се види ужасно досадно, само дето си си инвестирал часове наред, за да го инсталираш и да се бориш с кракове, пачове и тем подобни, за да тръгне играта, щото тя естествено е пиратска. А отгоре на всичко след няколко часа инсталиране, когато това нещо се окаже бъгаво и се наложи да инсталираш друго, „удоволствието” е направо неописуемо за оня, който не е имал честта да преживее същото.
Ето сега, пишейки това, съм затаил дъх дали последния час теглене и инсталиране няма да се окаже отишъл на вятъра защото бъгавата игра няма да се окаже наистина бъгава. Ама ко да се праи… пиратски игри.


Leave a Reply