Хамалски услуги в София

Хамалски услуги в София

Хамалски услуги  София и провинцията

На пазара на хамалските услуги в София и по отношение на работата на професионалните хамали в провинцията се забелязва сериозна разлика, може да се каже контраст в отношението на клиентите към хамалските услуги.

Имаме предвид разликата не в качеството на работа и професионализма,

Хамалски услуги София

Хамалски услуги София

а в цените и по-точно в склонноста на хората да заплащат. В София последните години сякаш фирмите, а и частните лица, свикнаха, че хамалските услуги са си сериозен бизнес и хамлите не работят за смешни пари, а уважават труда си. В последно време, покрай толкова дискутираната в медиите икономическа криза даже цените на софийските хамали сякаш падат. В провинцията, дори в големи градове като Варна, Пловдив, Бургас и т.н. положението е много по-различно. Въпреки наличието на сериозен бизнес и в тези градове, хората някак не са склонни да заплащат добре и справедливо труда на тамошните хамали. Самите хамали в провинцията извършват хамалски услуги на ниски цени, те мислят по този пораженчески начин и малцина са онези, които уважават труда си. Малко са и професионалните фирми, които гарантират качественото и безопасно пренасяне на ценни вещи, които предлагат европейска услуга, разполагат със собствени камиони и т.н.

Наистина не е далеч времето, когато хора от най-нисш социален статус са работили тази черна работа. Вероятно мнозина не могат още да се отърсят от представа за бедни цигани, мъкнещи тежки товари за жълти стотинки. Някои хора сякаш не знаят, че днес хамалите са млади, здрави момчета, имат правоуправление за шофиране на камиони, а фирмите за хамалски услуги разполагат със собтвени бусове, камиони и голям персонал, съответно имат и голям оборот, в случите, в които имат много работа.

В западна Европа и Щатите големите фирми за хамалски услуги имат многомилионна печалба. У нас едва от скоро, с навлизането на демокрацията и капитализма, на частната инициатива, вече този бизнес се подема от малък брой хора, които имат голям брой подчинени. До преди 89-та година такъв бизнес просто не е имало. Това вероятно у нас е най-сериозната причина хората да не разбират защо е редно да заплатят добре за тази услуга, която не могат да извършат сами или би било опасно да извършват сами. Защо трябва да плащат добре на сериозни фирми? За да не попаднат на съмнителни лица, възползващи се от силната си позиция спрямо клиентите или на лица, които да изпотрошат преместваното оборудване.

Различино е положението предимно в градове със сериозни парични потоци към бизнеса и то, когато преместването трябва да стане експресно. Подобен град е Русе. Положението в Русе в областта на хамалските услуги също се отличава с цивилизованост и по-високи хонорари на хамалите, на хората извършващи хамалски услуги, преместване на офиси, товарене и разтоварване. В Русе ежедневно се извършва междудържавен бизнес, ежедневно има сериозен паричен поток между Румъния и България, преминават много тирове, Русе е средоточие и пазарен център. Това благоприятства нагласата на хората и склонноста им да се отнасят сериозно и към хамалските услуги.

Не са обаче много градовете като Русе. Факт е, че във Варна например положението съвсем не е такова. Във Варна хората нямат навика да уважават труда на хамалите. Хамалските услуги във Варна няма да станат достатъно професионални по този начин, няма да се стигне до сигурност и качество, а оправдано всеки бизнес или всяко частно лице ще се притеснява за обзавеждането/оборудването си и дали повиканите хамали няма да го потрошат.